torstai 26. helmikuuta 2015

pH dieetti, esitelmäni ravitsemustieteen opintoihin

pH-tasapaino ja painonhallinta


Annina Peltomäki
22.2.2015


Robert O. Youngin pH-tasapainoon perustuva ruokavalio, taustat lyhyesti sekä edut ja haitat.



pH dieetti

pH dieetin kehittäjä, Robert O. Young uskoo että on olemassa vain yksi sairaus; kehon happamuus, ja vain yksi parannuskeino; kehon pH-tasapainon palauttaminen alkalisella (emäksisellä) ruokavaliolla.  Hänen mukaansa sairaudet eivät johdu ulkopuolisista tekijöistä (bakteerit) vaan ne syntyvät kehon sisällä, liiallisen happamuuden aiheuttamina.  Täten pH:n palauttaminen ideaalitasolleen (7,35) olisi parannuskeino kaikkiin vaivoihin, mukaan lukien mm. syöpäkasvaimet, osteoporoosi, ylipaino, masennus, diabetes (myös 1 tyypin diabetes) jne.

Young uskoo että elintapamme, stressi sekä negatiivinen ajattelu ovat aiheuttaneet kehomme happamoitumisen. Rasva josta niin haluamme päästä eroon, onkin itse asiassa pelastanut henkemme, luomalla eristeen kehomme ja haitallisten happojen välille.  Mitä enemmän happamuutta kehoomme kerääntyy, sitä enemmän keho kerää myös rasvaa, sekä alkaa oireilla geneettisesti heikoimmilla osa-alueillamme eri sairauksin. Keho yrittää palauttaa veren pH arvon normaaliksi kaikin keinoin, mm. ottamalla luista ja lihaksista happamuutta hillitseviä ravintoaineita. Täten myös osteoporoosi sekä lihaskato johtuvat kehon liiallisesta happamuudesta. Kun muutamme ruokavaliomme alkaliseksi (emäksiseksi), kehomme pH tasapaino palautuu, ja sairaudet parantuvat, ja kilot sulavat pois kuin itsekseen.

ph-tasapaino ja laihdutus

Painonhallintaan keskittyessä dieetissä on 7 askelta ihannepainoon:

1.       Nesteytä. Joka päivä juodaan 1litra/13,5 kiloa (eli esim 67,5 kiloa painavan tulisi juoda 5 litraa) alkalisoitua vettä. Veden pH nostetaan toivottuun 9,5 tai yli pH-tipoilla tai vettä ionisoivalla laitteella.

2.       Syö oikein. Ravinnon tulee olla kokonaista, luonnollista ja prosessoimatonta luomuruokaa painottuen vihreisiin kasviksiin sekä huomioiden terveelliset rasvat. (liitteenä kartta ruoka-aineista sekä niiden soveltuvuudesta)

3.       Liiku. Tärkeintä on saada hiki pintaan, sillä hikoilu mahdollistaa myrkkyjen poistumisen kehosta. (Toisaalla kuitenkin huomautetaan, että kehon rasittaminen äärirajoille lisää myös happamuutta kun kehoon tulee maitohappoa)

4.       Lisäravinteet. Mikään ruokavalio ei ole täydellinen, joten tulee syödä monia eri lisäravinteita oman kehon ongelma-alueisiin keskittyen. Lisäravinteet ovat kuin varasuunnitelma jonka varaan on hyvä rakentaa terveellinen ruokavalio.

5.       Älä ole hapan. Negatiiviset ajatukset sekä tunteet happamoittavat kehoamme. Positiivinen ajattelu ja myönteinen elämänasenne parantaa kehon pH-tasapainoa.

6.       Aseita tavoitteet ja kirjaa ne ylös. On paljon helpompaa päästä tavoitteeseen kun tiedostaa missä nyt on siihen suhteutettuna.

7.       Aloita kehon puhdistuksella. Päivässä nautitaan vähintään 4 litraa puhdistettua vettä pH-tipoilla, johon voi halutessaan lisätä tuoretta sitruunamehua. Lisäksi 6-12 kertaa 2,4 dl lasillinen tuorepuristettua vihreää kasvismehua (puristettu parsasta, lehtikaalista yms vihreistä kasviksista) sekä useita eri lisäravinteita. Puhdistuksen kesto riippuu kehon likaisuudesta, jos keho on kovin sairas, voi kesto olla jopa 21 vuorokautta, mutta jopa 3 vuorokauden puhdistuksella on hyödyllisiä vaikutuksia. Puhdistuksella on voimakas vaikutus kehoon, ja myrkyt poistuvat usein varsin tehokkaasti. Puhdistuksen aikana ei suositella lähtemään kauas wc-tilojen läheisyydestä. Muita oireita ripulin lisäksi voi olla päänsärky, pahoinvointi, heikotus, pyörrytys, ihottumat, pahanhajuinen hengitys, flunssaoireet ja väsymys. Puhdistuksen aikana kehon pH:ta mitataan kolmesti päivässä virtsasta testiliuskoilla, ja juodaan suuret määrät emäksistä juomaa.

Kuten liitteenä olevasta ruoka-ainelistasta voi huomata, on Youngin suosittelema ruokavalio pääasiassa kasvispainotteinen. Kiellettyjä eli happamoitumista aiheuttavia ruoka-aineita ovat mm. liha, maitotaloustuotteet, kananmunat, viljatuotteet, korkean sokeripitoisuuden hedelmät, etikkaa sisältävät ruuat, hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, tuoremehut ja muut mehut, kahvi, tee (musta ja vihreä), sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet sekä puhdistettu suola. Lisäksi mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty ja muokattu, sitä enemmän se happamoittaa kehoamme. Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta. Youngin mukaan myös kypsentäminen pilaa ruokamme, joten ruoka tulisi nauttia mahdollisuuksien mukaan raakana, salaatteina sekä soseina ja mehuina.

Edut

Ruokavalion koostuessa pääasiassa vihreistä kasviksista ja vihanneksista, vedestä ja yrttijuomista, on melko helppoa uskoa että laihtumista tapahtuu. Paino varmasti tuntuu putoavan ”kuin itsestään” ilman liikuntaakin, vaikka toki aerobista liikuntaa suositeltiin myrkkyjen poistumiseksi kehosta. Monelle tavanomaisen länsimaisen ruokakulttuurin uhrille muutos olisi jo itsessään hyvin suuri, ja aluksi johtaisi varmasti parempaan oloon sekä laihtumiseen. On helppoa uskoa että dieetti vetoaa, kaloreita ei tarvitse laskea, eikä ruokamääriä rajoittaa, kunhan syö 70-80% ruokavaliostaan emäksistä ravintoa (mielellään raakana).  Monet lisäravinteet antavat sen käsityksen että ruokavalion täytyy olla terveydelle edullinen. Kovat rasvat, suuret määrät hiilihydraatteja jää pois ja ravintoainetiheiden kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntyy. Ruoka on puhdasta ja vähän käsiteltyä luomuruokaa, mikä olisi meille kaikille eduksi. Koska ruokavalioon voi sisällyttää 30% myös listan happamoivia tuotteita, on ruokavalio mahdollista koostaa myös kohtuullisen terveelliseksi meidän ravitsemussuositustemme mukaan, mutta se vaatisi syvempää perehtymistä ravitsemukseen sekä ruokien ravintosisältöihin, ja tietoisia valintoja mukaan ns. Kiellettyjen ravintoaineiden listalta.   

Haitat

Ruokavalio on melko yksipuolinen. Sen noudattaminen pidemmän päälle voi tuntua hankalalta ja työläältä. Ruokavalion noudattaminen vaatii Youngin markkinoimien lisäravinteiden ja vedenparannusaineiden tai kalliiden vedenpuhdistajien ostoa, ja tulee kalliiksi. Lisäravinteet ovat pitkälti Youngin itse kehittämiä, ja Suomessa tuotteita myydään verkostomarkkinointina. Kun vertaan Youngin ruokavaliota pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, nousee selvästi esiin muutamia suuria puutteita. Kun lihaa ei syödä lähes ollenkaan, eikä juurikaan tuotteita joilla pohjoismaissa on lihaa totuttu korvaamaan esim. kasvisruokavaliossa, ja samaten kananmunat ja maitotuotteet on kielletty, herää kysymys saako ruokavaliota noudattava riittävästi proteiineja, kalsiumia, sekä vitamiineja ja mineraaleja joita on vain lihassa. Lisäravinteiden imeytyminen on aina kyseenalaista, eikä siitä ole varmuutta. Kun samalla laihtuu mahdollisesti voimakkaastikin, on vaikea uskoa että paino ei lähtisi lihaksista. Olisi mielenkiintoista tietää esimerkiksi kehonkoostumusanalyysin avulla kehonkoostumus ennen tätä ruokavaliota ja vaikka vuoden noudattaneen kehonkoostumus. Toinen ongelma lienee kuitujen ja hiilihydraattien saanti, kun viljat ovat kiellettyjen listalla, myös täysjyväviljat. Nesteen suuri määrä myös voi aiheuttaa mineraali- hivenainepuutoksia, koska ruoasta ei vastaavasti saa niitä kovin suuria määriä. On myös kyseenalaista jos dieettiä noudattava uskoo ideologiaan dieetin taustalla, ja jättää pois reseptilääkkeitä. Tällöin dieetistä voi tulla jopa hengenvaarallinen. 

Taustat

Youngin teoria pohjaa 1800-luvulla vaikuttaneen Antoine Bechampin tutkimuksiin, jotka samaan aikaan asiaa tutkinut Louis Pasteur kumosi. Young kutsuu Bechampin tutkimuksiin perustuvaa näkemystä uudeksi biologiaksi ja Pasteurin teoriaan perustuvaa näkemystä, johon nykyinen lääketieteemme perustuu, vanhaksi biologiaksi. Tohtoriksi itseään tituleeraava Young perustelee ”Uutta Biologiaansa” omalla kymmenien vuosien tutkimustyöllään, sekä eri tutkimuksilla.
Joissakin internetlähteissä Youngia kuvaillaan laajalti tunnustettuna yhtenä maailman parhaista tutkijoista. Hänen kerrotaan opiskelleen yliopistossa ja hänellä olevan yliopistollinen loppututkinto mikrobiologiasta ja ravinto-opista. Tutkimuskeskuksen ja terveyskoulutussäätiön johtajana Robert O. Young on saanut kansallista tunnustusta tutkimuksilleen, jotka käsittelevät diabetesta, syöpää, leukemiaa ja AIDSia. 

Syvempi tarkastelu kuitenkin paljastaa mielenkiintoisia asioita. Youngin yliopistolliset loppututkinnot ovat oppilaitoksesta jolla ei ole Yhdysvaltojen opetus ja kulttuuriministeriön valtuutusta, ja ainakin yksi hänen mainitsemistaan professoreista ei ole edes valmistunut collegesta, ja on tuomittu vuonna 2011 yhdysvaltojen ruoka ja lääkelain kiertämisestä sekä lääketieteellistä apua etsivien yksityisten henkilöiden pettämisestä, kun hän markkinoi huijaustuotteita Lymen tautiin, sekä mikroskooppisysteemiä jonka valheellisesti väitti pystyvän diagnosoimaan Lymen taudin .

Robert O. Youngilla ei ole oikeutta toimia lääkärinä, ja hänet onkin asetettu syytteeseen vuonna 2014 lääkärinä toimimisesta luvatta, sekä varkaudesta. Hän on ollut syytteessä myös kahdesti aiemmin. Hän on veloittanut suuria summia rahaa kroonisesti sairailta ihmisiltä, käskien heitä luopumaan lääkityksistään sekä ”hoitanut” heitä alkalisoivalla ruokavaliolla ja itse kehittämillään lisäravinteilla. Mm. nainen joka toi Youngin kuuluisuuteen kertomalla suositussa Oprah keskusteluohjelmassa Youngin parantaneen hänen vakavan rintasyöpänsä, kuoli hieman myöhemmin rintasyöpään.  Vakuuttavalta kuulostava johtajana toimiminen tutkimuskeskuksessa sekä terveyskoulutussäätöissä kärsii kolauksen, kun ottaa huomioon että kyseessä on Youngin oma yritys.

Nykylääketiede kertoo että kehon pH:ta mitataan verestä. Terveellä ihmisellä veren pH pysyy vakiona riippumatta siitä mitä syömme.  Munuaiset säätelevät happamuutta tehokkaasti. Hapanta ruokaa syödessä munuaiset erittävät liiat vetyionit nopeasti virtsaan ja emäksisen ruuan jälkeen ne välittömästi vähentävät vetyionien erittymistä. Siten ylimääräinen happamuus poistuu luonnollista reittiä hengityksen, hien ja virtsan mukana. Veren pH:n muutokset kumpaankin suuntaan ovat toki haitallisia (myös liian emäksiseen suuntaan) mutta ne ovat aina oire jostakin sairaudesta tai vaivasta, eivät itsessään aiheuta niitä.




Lähdeluettelo ja liitteet:



Liite 1: ruoka-ainetaulukko kopioitu suoraan Robert O. Youngin omalta kotisivulta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti